Historia

Koko Jazz Clubin tarina alkaa kesästä 2010 kun uusi klubi syntyi taiteellisen johtajan, Timo Hirvosen mielessä, Pitkänsillan kupeessa vanhassa KokoTeatterissa. Teatterin alulatilojen remontti avarsi klubilavalle pienen mutta sympaattisen ja intiimin oman pesän. Kun teatterin syyskauden avajaisia vietettiin elokuussa 2010 aloitti myös Koko Jazz Club toimintansa. Jo ensimmäisen kautensa aikana, tuolloin vielä pienessa 50-paikkaisessa klubissaan, Koko Jazz Club synnytti vankan pohjan uusien tilojen ohjelmistolle ja toiminnalle.

2010

Koko Jazz Club varusteltiin nopeasti ja laadulla. Muusikko Timo Hirvonen sekä teatterinjohtaja Anna Veijalainen sijoittivat henkilökohtaisia varojaan ja saivat hankittua klubille upouuden flyygelin, jazzrumpusetin sekä muuta tarvittavaa tekniikkaa sekä soittimia. Myöhemmin toiminnan perustamiskuluja tuki apurahallaan Wihurin rahasto.

Talkoissa olivat samalla tavoin omistautuen myös lukuisat eturivin jazzmuusikot. Ensimmäisen kauden esiintyjälistasta löytyy alan parhaimmistoa, kuten Jukkis Uotila, Severi Pyysalo, Mikko Karjalainen, Seppo Kantonen, Kari Ikonen ja Manu Dunkel sekä itseoikeutetusti klubia isännöivä Timo Hirvonen ja hänen ohjelmistosuunnittelijatoverinsa Jussi Lehtonen. Ohjelmistoa laajensivat Marzi Nymanin, Redraman ja Kauko Röyhkän kaltaiset muusikot, jotka toivat jazzmusiikin rinnalle ja sisään myös kevyemmän musiikin vivahteita.

Koko Jazz Club Avajaiset 2010

Koko Jazz Club Avajaiset 2010

 

Koko Jazz Club noteerattiin oitis niin pääkaupungissa, koko maassa kuin ulkomaillakin. Jo avajaisiin lensi esiintymään ruotsalainen huippufonisti Johan Hörlen ja pian myös amerikalainen Tim Hagans. Klubi otettiin vastaan avosylin. Kuulijat arvostivat pitkän tyhjiön jälkeen sitä, että huutoon oli viimein vastattu. Kaupungista oli puuttunut vuosia aito jazzklubi, joka ei toimisi ravintolan ehdoilla vaan voisi olla aito konserttiareena. Samaa arvostivat tietenkin myös soittajat, niin suomalaiset kuin kansainvälinen tekijäjoukkokin. Yhteydenottoja alkoi sadella ympäri maailmaa.

Valtion säveltaidetoimikunta huomioi Koko Jazz Clubin perustamisen myöntämällä klubin toimintaa varten harkinnanvaraista toiminta-avustusta. Arvostava ele vastaanotettiin kiitoksin ja kumarruksin mutta valitettavasti tuki on jäänyt eleen tasolle. Riittämättömän rahoituksen osalta Koko Jazz Club pääsi heti maistamaan liian heikosti tuetun alan peruskauraa. Riittämättömiä resursseja. Ensimmäisen syksyn parikymmentä konserttia saivat tekijät kuitenkin uskomaan, että klubilla olisi tulevaisuutta.

Perko, Hirvonen kuva: Maarit Kytöharju

Perko, Hirvonen kuva: Maarit Kytöharju

 

 

2011

Toinen toimintavuosi, vielä vanhalla KokoTeatterilla, oli vilkas. Esitysillaksi vakiinnutettiin torstai. Kevään konserttisarja, jälleen parinkymmenen konsertin verran, avasi kattavan leikkauksen kotimaisen jazzin ytimeen ja toi esiin sekä etabloituneempaa soittajistoa että nuorta polvea. Esiintyjäkaartista löytyivät niin Jukka Eskola, Timo Lassy, Jukkis Uotila ja Markus Holkko kuin André Sumelius, Aki Rissanen, Susanna Hietala ja Joonas Haavisto. Kansainvälistä tuulahdusta toivat tanskalaiset Sinne Eeg sekä alunperin amerikkalainen Marc Bernstein.

Koko Jazz Club Joey Calderazzo Kuva: Maarit Kytöharju

Koko Jazz Club Joey Calderazzo Kuva: Maarit Kytöharju

Vanhalla KokoTeatterilla teatterisali jouduttiin sulkemaan jo toukokuussa 2011 ison remontin vuoksi, joten Koko Jazz Clubin ohjelmisto laajennettiin kahteen konsertti-iltaan viikossa. Torstai sai rinnalleen lauantain. Klubien määrä käytännössä tuplaantui, kun konsertteja oli jo nelisenkymmentä elokuusta joulukuuhun. Omat iltansa saivat mm. Jukka Perko, Joonatan Rautio, Nina Höynälä, Mikko Innanen, Jussi Fredriksson, Mirja Mäkelä, Pope Puolitaival, Jenny Robson ja Arttu Takalo. Kansainvälistä tuulahdusta toivat Rolling Stones yhtyeessäkin vaikuttavat Tim Ries ja Bernard Fowler sekä Jonathan Kreisberg Quartet, Joey Calderazzo sekä Adam Nussbaum. Klubi vakiintui ja lunasti paikkaansa.

2012

Vuodenvaihde toi KokoTeatterille mukanaan uudet toimitilat ja klubillekin huomattavasti suuremman näyttämön. Nyt Hämeentiellä, entisessä Svenska Gårdenissa, paiskottiin kasaan varsinainen ihme ja urotyö, kun uusi kausi avattiin 3.2.2012. Paikkaluku yli kaksinkertaistui. Tekniikkaa piti uusia, tehtiin talkoita, haettiin apurahoja, kasattiin upea ohjelmisto ja saatiin mukaan entistä enemmän kansainvälisiä huippunimiä. Muusikot, yleisö ja klubin henkilöstö ovat kaikki olleet uusiin tiloihin tyytyväisiä ja klubin menestyksestä onnellisia. Avajaiset vietettiin juhlallisesti ja riehakkaasti. Aki Rissanen, Jori Huhtala ja Ville Pynssi vastasivat kompista ja saivat kaikki mahdolliset solistit nousemaan toinen toisensa perään kanssaan uudelle lavalle. Historian lehdetkin havisivat kun David Liebman kunnioitti avajaisjameja soitollaan.

Pian klubilla soittivat Karl-Martin Almqvist, Randy Brecker, Gustav Lundgren, Rick Margitza, Anders Jormin ja lukuisat kotimaan kovat ammattilaiset kuten Teppo Mäkynen, Panu Savolainen, Jussi Kannaste ja Toni Porthén. Yleisöä on riittänyt ja vastaanotto on ollut toimintaa arvostavaa. Klubin pääsylippuja korotettiin muuton myötä, mutta klubin yleisö on ymmärtänyt, että taiteilijoille tulee maksaa työstään korvaus.

Uusien tilojen myötä taiteellinen johtaja Timo Hirvonen ja ravintolapäällikkö Lloyd Polack loivat yhdessä herkullisen konseptin, Sunnutaibrunssin. Joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina saamme huolella valmistellun teemallisen kokonaisuuden jazzmusiikkia sekä seisovan pöydän uskomattomia herkkuja. Tunnelma valossa kylpevässä kauniissa tilassa, sielulle hyvää tekevän musiikin ja makuaisteja hivelevän tarjoilun äärellä on ehdottomasti kokemisen arvoista uutta urbaania Helsinkiä. Korkeatasoista ja rakkaudella tehtyä.