top of page

ma 23. tammik.

|

Helsinki

UMO: DIZZY GILLESPIE 100 VUOTTA

Dizzy Gillespien syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. UMO kunnioittaa Gillespien valtavaa musiikillista perintöä konserteissa, joissa kuullaan kattava läpileikkaus virtuoositrumpetistin kuuluisimpia sävellyksiä ja hänelle tärkeitä jazzstandardeja.

UMO: DIZZY GILLESPIE 100 VUOTTA
UMO: DIZZY GILLESPIE 100 VUOTTA

Paikka & aika

23. tammik. 2017 klo 19.00

Helsinki, Hämeentie 3, 00530 Helsinki, Finland

Tietoa tapahtumasta

Illan solisteina nähdään UMOn trumpettisektion soittajia. 

Konsertin kapellimestarina toimii Mikko Hassinen.

Dizzy Gillespie vieraili UMOn solistina Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1982. Onnistuneen konsertin kruunasivat kehut, jotka Gillespie lausui lehdistötilaisuudessa: ”UMO on paras orkesteri, jota olen vuosikausiin johtanut.”

John Birks ”Dizzy” Gillespie’ta pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jazztrumpetisteista, jolla oli varsin merkittävä rooli modernin jazzin ja bebopin synnyssä yhdessä aikalaistensa Charlie Parkerin, Charlie Christianin ja Thelonius Monkin kanssa.

1930-luku oli swingjazzin kulta-aikaa. Big bandit solisteineen olivat oman aikansa poptähtiä ja big band -swing oli tanssittavaa ja viihdyttävää. 1940-luvulla Pohjois-Amerikan itärannikon muusikot halusivat jazzin olevan jotain muuta: he halusivat tehdä musiikkia, joka olisi taiteellisesti kunnianhimoista soitannollisesti ja sävellyksellisesti. He alkoivat luoda musiikkia, joka ei enää vastannut suuren yleisön toiveita tanssittavuudellaan tai viihteellisyydellään. Uusi musiikki, bebop, oli nopeatempoista ja ekspressiivistä. Se laittoi soittajien kyvyt koetukselle ja nosti jazzfanien tietoisuuteen uusia nimiä. Gillespien pienyhtyelevytykset Charlie Parkerin kanssa muodostavat modernin jazzin perustan ja ovat olleet inspiraationa ja esimerkkinä kaikille tuleville jazzin taiteilijasukupolville.

Dizzy Gillespie tunnetaan virtuoosimaisen trumpetinsoiton lisäksi myös taitavana big band -säveltäjänä ja -sovittajana. Hänen kappaleensa Night in Tunisia, Manteca ja Salt Peanuts ovat jazzklassikoita.

Konsertti kestää väliajan kanssa noin 2 tuntia. 

Huom. 45 minuuttia ennen konserttia pidetään Enemmän irti esityksestä -keskustelutilaisuus, joissa kapellimestari Mikko Hassinen kertoo esityksen taustoista.

Jaa tämä tapahtuma

bottom of page